redrosetattoo.se

Blogga om tatueringar

Tatueringkonstens historia

Att smycka sin kropp är, och har varit vanligt sedan lång tillbaka. Tatueringar återfinns i nästan alla kulturer, men under lite olika perioder. Ordet tatuering härstammar från Polynesiskans ord tatau eller tatu som betyder målning. Men hur länge har människan tatuerat sig då? Den äldsta människokropp som upptäckts med tatueringar är den 5 300 år gamla Ötzi – Ismannen. Han hittades 1991 i isen i alperna, och det upptäcktes att han hade runt 60 olika tatueringar på kroppen.

Tatueringarna på den gamle ismannen är gjorda genom att kol har tryckts in under huden i olika mönster. Forskarna tror att i just detta fall har tatueringarna varit en del av behandlingen mot ryggont, och alltså inte bara haft ett dekorativ syfte. Även om Ismannen med sina 3 500 år är den äldsta tatuerade människan som hittats, tror forskare att tatueringskonsten funnits mycket längre. 12 000 år gamla verktyg som kan ha använts vid tatuering har hittats.

Tatueringskonsten i Europa och USA

Tatueringkonstens historia

I Europa försvann nästan tatueringskulturen helt i samband med Kristendomens intågande, det ansågs syndig att dekorera kroppen. Jerusalemskorset, symbolen för kristna pilgrimer ansågs däremot vara en godkänd tatuering att bära. Under koloniseringen upptäckte sjömännen och sjörövarna, människor som fortfarande hade som tradition att tatuera sig, främst i Polynesien, den mest spridda formen av tatueringar härstammar från. Det ansågs länge bara vara sjömän och kriminella som tatuerade sig men det blev på 1980 talet mode för ”vanliga” människor.

I Sverige anses Axel William Johansson vara den första professionella tatueraren. Han liksom många andra gick tidigt till sjöss och öppnade sedan en tatueringsstudio i Göteborg. Idag finns ett stort antal tatuerare, cirka 100 medlemmar finns i branchsorganisationen, men det finns betydligt fler tatueringsstudios runt om i landet. Alla tatuerare är alltså inte anslutna till organisationen. Mest känd i Sverige är Doc Forest, han öppnade Sveriges första professionella och godkända tatueringstudio 1972.

USA anses vara den moderna tatueringskonstens moder, här öppnades den första studion i mitten av 1800-talet. Soldaterna som deltog i inbördes kriget tatuerades för att kunna identifieras. Tidigare hade tatueringar gjorts manuellt men i slutet av 1800-talet uppfanns här en elektriskt tatueringsmaskin. Under denna tid blev tatueringar också mode för den amerikanska sociteten. I New York förbjöds tatueringar 1961 på grund av ett hepatit utbrott, för att långt senare 1997 åter tillåtas.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2020 redrosetattoo.se

Tema av Anders Norén